Blog

Vinduer er parcelhusets forbindelse til naturen

I lang tid har der været en bevægelse fra land til by. Engang var landet delt op i væsentlig flere og mindre landsbyer, end vi ser i dag. Denne bevægelse kaldes urbaniseringen, og den var et resultat af industrialisering. Færre dyrkede deres egen jord og levede selvforsynende. I stedet skiftede de deres tilværelse ud med rækkehuse og fabriksarbejde. Det bliver måske malet meget gråt og dystert, men både industrialisering og urbanisering har været med til at skabe det velfærdssamfund, som vi kender i dag. Men som det ofte sker, er der nu kommet en modkultur til det travle byliv. Flere søger ud på landet og tættere på naturen. Der bliver uddannet naturterapeuter, og der oprettes naturbørnehaver i stor stil. Naturen har en terapeutisk og beroligende effekt, som mange byboere nu igen efterspørger. Men der er ikke plads til alle på landet, og mange lever trods alt stadig deres hverdag og arbejdsliv i byerne. Så hvordan får man en bid af den beroligende natur, som ikke er en selvfølge i et parcelhuskvarter.

 

Indretning og arkitektur

Som et resultat af den hverdag og kultur, som vi har i Danmark, har vi penge mellem hænderne. Derfor kan man også til et vist punkt købe sig til en bid af naturen. Man kan i hvert fald bruge pengene på at lukke lidt mere natur ind. Den smule man nu engang har rundt om huset.

 

En måde, hvorpå dette kan lade sig gøre, er ved at benytte forskellige arkitektoniske og indretningsmæssige greb, så man får mere lys og liv ind. En af de ting, som allerflest benytter sig af, er vinduer. Mange tænker store vinduer og vinduespartier ind, når de får opført et nyt hus. Og de som køber et hus, bruger ofte penge på at renovere og i denne forbindelse lave større vinduer.

 

Effekten ved vinduer

Selvom vinduer ikke fører en direkte ud i naturen, så er det alligevel en vej til at lukke den smule natur, som man nu engang har rundt om sig, ind i selve huset. For nogle vil store vinduer ud til haven gøre en enorm forskel. Alene det at kunne kigge på vinden i træerne og bladene, der flyver hen over græsset, giver os en større ro i krop og sind. Vinduer fjerner følelsen af at være lukket inde. De lader lyset strømme ind, så selv de mørke dage bliver lidt lysere. Vinduer er med til at åbne et rum, og skabe en forbindelse til den natur, der er lige udenfor. Der er selvfølgelig mange områder i byerne, hvor der ikke er meget natur at kigge på. Men i de tilfælde, vil vinduer give mulighed for at få øje på en blå himmel eller regnbuen over tagene.