Blog

Bryd isolationen og kom ud i naturen

Alkoholmisbrug, stofmisbrug og andre psykiske lidelser kan føre til isolation og det kan være svært at få rejst sig. Hvert år kæmper mange dansker med misbrug af alkohol, hash. kokain og andre stoffer. Naturen er ofte et godt modspil til isolation og kan mange gange hjælpe med at fjerne trangen til alkohol og stoffer.

Få nye sunde vaner

Rigtig mange misbrugere har prøvet utallige gange at komme ud af deres misbrug. Men ofte varer forsøget kun få måneder hvis ikke kortere, før de finder sig selv tilbage hvor de startede. Et misbrug af enten alkohol eller stoffer er ikke en lille vane man bare lige ændrer. Det kræver hårdt arbejde og i langt de fleste tilfælde professionel hjælp. Når man har et misbrug af stoffer og eller alkohol er stoffer og alkoholen som sådan ikke problemet. Nej problemet ligger i at man bruger alkohol og stoffer som en løsning til ens problemer. Derfor er det bedste man kan gøre, er at finde nye sunde vaner og løsninger til alle de følelser og tanker, der giver en lyst til at drikke eller tage stoffer. Her vil oplevelser og ture i naturen altid være godt. Det giver ofte mentalt overskud og styrker alle ens sanser.

Kognitiv adfærdsterapi

Når man arbejder med kognitiv adfærdsterapi, vil man opleve at ens værktøjskasse bliver meget større, når det gælder om at sætte nye tanker og adfærd på ens følelser og derigennem komme ud af et misbrug. Derfor er kognitiv adfærdsterapi også noget af det effektive her.

Professionel stof- eller alkoholbehandling

Det bør naturligvis ikke være det eneste man gør, da en ting sjældent er nok til at komme fri af et misbrug. Kognitiv adfærdsterapi er rigtig vigtig og god til at skabe forandring, men det bør ikke stå alene. Hvis man vælger en professionel behandling, vil der ofte være en pakke med forskellige behandlingsformer. Som Blandt andet:

  • Undervisning
  • Foredrag
  • Gruppeterapi
  • Kognitiv terapi og coaching
  • Personlige og individuelle samtaler
  • Familiesamtale
  • Familie og pårørende behandling
  • Efterbehandling

Alle disse er en vigtig del af en god professionel alkoholbehandling.

Hvorfor ambulant stof- og alkoholbehandling?

Langt de fleste med et misbrug er ”helt almindelige mennesker” med fast indkomst, bopæl og familie. Derfor kan det være en stor fordel at finde en ambulant behandling hvor man kan blive boende hjemme og fortsat passe sit arbejde. Det har faktisk en stor betydning at man kan blive i vante omgivelser, samtidig med man er i behandling for stof- og eller alkoholmisbrug. Når man skal ændre gamle vaner til nye sunde vaner, er det noget nemmere at arbejde med dem, når man er der hvor behovet for dem opstår. Det vigtigste er at man vælger en intens behandling, hvor man møder op flere gange i ugen. Få samtaler vil sjældent føre til noget godt og det er meget få personer der formår at komme ud af et misbrug uden en intens stof- eller alkoholbehandling.